salvation 2009.11.20. 08:48

egyetemi polgár

A szavaknak azért van jelentése, hogy közlendőnket megragadhassuk a maga valóságában. Jelentős viták vívhatók arról, hogy egy adott jelentés miatt használt kifejezéssel megváltoztatható-e és hogyan maga a valóság, a szavak jelentéstartamának módosulása a gyakori használattal ezzel együtt világos: infláció volt, van, lesz.

A felsőoktatási szektorban jelentős az önigazolási kényszer, amiért jelentős az önhittség is. Függetlenül a valóságtól, a magyar egyetemek oktatói és hallgatói közösségében is van valamifajta elitizmus, bennfentes összekacsintás. Örökség ez, lényegében már Janus Pannoniustól, úgyhogy nem is várjuk, hogy majd ez a poszt ezen segít. Mégis - nemzetkarakterünk egy másik entitását megvalósítandó, elégedetlenkedünk, ugye - sikítunk: a magyar egyetemi oktatásba hallgatóként megjelenni nem kiváltság, nem eredmény, nem teljesítmény, hanem jelenség. Azon lehet vitatkozni, hogy egyes egyetemekre kevésbé könnyű bejutni, de ettől még nem lesz jobb: az egyetemi hallgatói (erről majd hamarosan, egy másik posztban) jogviszony elsősorban döntés kérdése. Nem emel ki. Nem tesz jobbá. Nem jelez. Nem orientál. Nem tesz polgárrá.

Ezért a TO-k és HÖK-ök bizarr világának az egyetemi proletariátus nevében üzenjük: felejtsük el az egyetemi polgárság kifejezést, mielőtt mielőtt arcunkba csap a valóság gumicsizmája. Ne használjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://tiltottszavak.blog.hu/api/trackback/id/tr141483273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

'Mégis - nemzetkarakterünk egy másik entitását megvalósítandó, elégedetlenkedünk, ugye - sikítunk: a magyar egyetemi oktatásba hallgatóként megjelenni nem kiváltság, nem eredmény, nem teljesítmény, hanem jelenség.' - a zoktatásba megjenni nem eredmény. Nem hát öcsém, direkt a lusta, hülye, ötlettelen prosztókat veszik fel. A másik bökkenő: nem úgy van az, hogy berakod a segged a padba, és akkor egyetemista vagy. Tehát meg kell dolgozni azért, hogy bent legyél.
Az, hogy ez a polgárduma meg az elitkedés modorosság, tény, de nem a fent leírtak miatt.
@sorica123: Igen, az egyetem dolgozoi (nem a takarito szemelyzetre gondoltam), meg dekanjai, rektora, stb (bar az is eleg csunya modoros gittegyletkedes, amit ott levagnak) egyetemi polgarok. Meg az olyan hallgatok, akik mar a 3. evuket toltik ott, es nem azert, mert egy ev alatt tudnak le felevi tananyagot, hanem mert nem zuhogott ki az elso evben. Azok akik tanulni jarnak oda, es nem melegedni. Es igen, egyetemista vagyok, azert beszelek errol nemi patosz (es keseruseg) kisereteben :D
Arról nem is beszélve, hogy az egyetemi polgár, az nem azt fejezi ki amire te gondolsz.:)

Egyébként egy csomó olyan szó van itt, aminél nem értem mi a probléma velük.
süti beállítások módosítása