Pont az ellenkezője.

Azt gondoljuk, hogy a nyelvünk állandóan változik, folyamatosan alakul. Nincs jó, vagy rossz szó, nincs helyes, vagy helytelen használat. És mivel egyetértünk azzal, hogy a nyelv állandóan alakul, semmi sem áll távolabb annál, hogy bármit is konzerválni akarnánk; sőt még a jövevényszavaknak is barátai vagyunk. Ha kell, ki merjük jelenteni, hogy nádasdiádámisták vagy eszterházipéteristák vagyunk ebben a kérdésben.

Azonban mindez nem egyenlő az igénytelenséggel, a szemantikai kalodába zárással, a megbélyegzéssel, és az elkenéssel. Nem gondoljuk azt, hogy frankó lenne szexista szavakat, fordulatokat használni, sőt meggyőződésünk hogy sok szó meglehetősen ciki. Ráadásul egészen biztosak vagyunk abban, hogy sok társadalmi nyavalya a nyelvben, a nyelvhasználatban is gyökerezik.

Mindazonáltal ez nem több mint egy játék. Nem szeretnénk hiper-píszík lenni, gyakori helyesírási hibákat javítani, orr alá dörgölni, jólmegmondani, de továbbgondolni és ajánlani igen. Meg együtt röhögni. Egy kis gyomlálás a legjobban gondozott kertre is ráfér.

Segítsetek.

5 komment

Címkék: krédó mi ez

A bejegyzés trackback címe:

https://tiltottszavak.blog.hu/api/trackback/id/tr41188774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szerintem egy kis gyomlálás a "ciki" szóra is ráférne. Helyette ajánlom sok szeretettel a gáz, izzó, égő szavakat (legalább kettő ezek közül nagyon régi, de hát ez van).
Mit gondol a bizottságotok? :)
@Nyelvész Józsi: hát a ciki edukatív szándékkal van jelen. a ciki cikiségét a ciki szó használatával jelezzük. ja, és nekünk dnsünkben több csavar van, mint máséban ;)
Odabaszarint a blogotok, rendesen.

Hogy lehet beküldeni javaslatokat? Ok, hogy bekommentelem, de azért ilyenekre jobban 'preferálom' (alap modoros) a sima mélt, ha értitek hogy mondom.
A 'kvázi'-t meg az 'ergó'-t szerintem már boríthatjátok is kifele az oldalra. Ha valaki kvázizik, arra legszívesebben azonnal tolnám a vállról indítható RPG-t. Reggeli műsorokban elég gyakori. Az 'ergó' pedig: nem vagyok valami nagy Szikora-fan.
bocs, ez a vállról indítható RPG-zés kb olyan, mint a bacon szalonna... szóval tolnám rá a vállról indíthatót / tolnám rá az RPG-t.
@zsirfeka: Meg olyan, mint a "jobban preferalas" :D
Helyesen: ...a sima mailt preferalom... Illetve ...jobban szeretem a sima mailt...
Ne keverjuk. Koszonom. Egyebkent respect!
süti beállítások módosítása