salvation 2009.08.07. 11:22

respektál

A nyelv pulzáló, fejlődő, alakuló, élő szövet, minden reggel más egy kicsit. Örök vita, hogy a más nyelvekből beáramló szavak, amelyekre egyébként van már kifejezés a befogadó nyelvben helyesek, vagy gátlandók, tudatosan üldözendők, vagy passzívan elviselendők. Mi alapból a jövevényszavak barátai vagyunk, azonban ebben a vitában most sem fogunk dönteni.

Az viszont nem kérdéses, hogy az elismerés, a tisztelet, a megbecsülés tárgykörében a "respektál" műszó használata valamifajta nyelvi sznobéria megjelenése, egy kép, egy sugallat, egy modorosság. A magyar nyelv épp elég árnyalatot tud kifejezni, hogy ne kelljen bevezetnünk (figyelem: ez nem azonos a hiphop világból a mainstreambe átszivárgó "riszpekt!" kifejezésével így, felkiáltójellel - arról majd máskor; és talán máshol). Ezt így viszont ne használjuk.

 

Köszi Nyelvész Józsi! riszpekt! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://tiltottszavak.blog.hu/api/trackback/id/tr511294390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Azaz tesókáim, küldjétek neki! További tippek: francba, naná, spuri (eredeti értelmében ;)) és nyugi. Ezek elavult szleng szavak, használatuk a kaja meg a séró szavakkal ellentétben megengedhetetlen. :D
Hé, és nekem már nem is köszi? Én már szart érek?

Nyugalom, csigavér - csigalom, nyugavér.
Vili? = Világos?
@Modor Tibi: türelem kedves tibor, türelem ;). nálunk itt még tombol a nyár. melegben strapásabb tiltani, mint egy laza kora őszi hajnalon...
süti beállítások módosítása